Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Consiliul Europei a lansat Rețeaua europeană a teritoriilor de coresponsabilitate

În intervalul 22-23 noiembrie 2012 a avut loc în Franța, la Mulhouse, a 2-a conferință internațională a Teritoriilor de Coresponsabilitate, organizată de Consiliul Europei și Primăria orașului din Alsacia.

Conferința a implicat peste 300 de reprezentanți ai ONG-urilor, actorilor insituționali, municipalităților și alți membri ai procesului de teritoriu de co-responsabilitate, în special din Europa, dar și de pe continentul african.

În cele două zile dedicate evenimentului au fost prezentate rezultatele obținute în diferite orașe -Mulhouse (Franța), Braine-l’Alleud (Belgia), Pergine-Valsugana (Italia), Covilha (Portugalia), Dębica (Polonia), Salaspils (Letonia), Botkyrka (Suedia), Kavala (Grecia)- din Europa care au implementat metodologia SPIRAL de construire a teritoriilor de coresponsabilitate. Totodată, au fost abordate teme specifice demersului, precum: implicarea comunității și a cetătenilor în dezvoltarea coresponsabilității sociale și a unei viziuni inovatoare despre progresul societal.

Dincolo de prezentarea unor rezultate ale demersurilor, care se bazează pe ideea dezvoltării coeziunii sociale prin implicare comunitară, inclusiv a persoanelor marginalizate, un obiectiv esențial al întâlnirii a fost lansarea unei rețele europene a promotorilor Teritoriilor de Coresponsabilitate. Rolul Rețelei și modalitățile de dezvoltare a acesteia vor fi stabilite ulterior, în cadrul unor întâlniri de lucru.

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Initiațive Etice și Solidare, prin intermediul președintei Mihaela Vețan, a susținut o prezentare în plen și a asigurat moderarea unui atelier dedicat Europei Centrale și de Est, valorizând experiența dezvoltată în Timișoara încă din 2007 în cadrul procesului Consiliului Europei. Tot cu această ocazie, Asociația CRIES, coordonatoarea rețelei de Teritorii de Coresponsabilitate în România, a fost desemnată să promoveze metodologia SPIRAL în țările din Europa Centrala și de Est.

Timișoara este primul oraș din România în care autoritățile locale au semnat, în data de 25 ianuarie 2012, Carta Responsabilității Sociale partajate ca angajament politic pentru susținerea unor demersuri inovatoare de construire a bunăstării sociale.