Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Status privind cele 8 inițiative câștigătoare în cadrul concursului “Împreună pentru un teritoriu de coresponsabilitate”

Comunități în Mișcare - orădenii aleg un stil de viață sănătos pentru ei și pentru orașul lor

Clubul Sportiv „Ulpianum” Oradea, Fundația People to People și Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bihor, cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor si Erasport Oradea au organizat pe data de 3 iunie 2013 o conferință de presă în care au anunțat lansarea proiectului pilot „Comunităţi în mişcare”.

Inițiatorii acestui proiect afirmă că obiectivele propuse vizează promovarea unui stil de viață sănătos, pe principiul mens sana in corpore sano. Astfel, orădenii sunt invitați să fie parte a acestui demers prin renunțarea la comoditatea oferită de traiul sedentar și să iasă la aer curat, pe jos sau pe bicicletă, la plimbări lungi în care să redescopere orașul. În acest fel ei vor avea ocazia să identifice și să propună soluții la problemele sociale și de mediu cu care se confruntă Oradea.

După lansare am fost contactat de mulți orădeni dornici să se alăture Comunității în Mișcare. Oricum suntem în plin proces de promovare a inițativei. De pildă, mai mulți colegi de ai mei din Jardameria Bihor își vor lăsa timp de o săptămână mașinile acasă și vor circula doar pe jos sau cu bicicleta. Noi o să le oferim câte un tricou cu logo-ul Comunități în Mișcare. Totodată ei ne vor sprijini și la distribuția de pliante care promovează inițiativa (Dorin Crăciun, Clubul Sportiv Ulpianum Oradea)

O altă miză a acestei inițiative este integrarea în viața comunității loc a categoriilor vulnerabile prin facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități la inițiative civice și de petrecere a timpului liber, desfășurate împreună cu ceilalți membri ai comunității.

Pentru toți aceia dintre dumneavostră care sunt interesați de desfășurarea acestui proiect sunt invitați să viziteze pagina de Facebook Comunități în mișcare https://www.facebook.com/ComunitatiInMiscare.

 

Culori și Zâmbete - Culori pentru arădeni, zâmbete pentru copii

Politia Locală Arad în parteneriat cu Universitatea ”Aurel Vlaicu” Arad, Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară, Școala Gimnazială ”Aron Cotruș”, Colegiului Național ”Vasile Goldiș”, Fundatia Pro Prietenia din Municipiul Arad a lansat în data de 9 mai 2013, în cadrul unei conferințe de presă organizată în Sala Festivă a Primăriei Municipiului Arad, proiectul pilot, câștigător în cadrul competiției Împreună pentru un Teritoriu de Coresponsabilitate! organizată de Asociația CRIES cadrul proiectului Rolul dialogului social în dezvoltarea incluziunii sociale active.

Proiectul ”Culori și zâmbete” propus de Politia Locală Arad își propune să aducă un pic mai multă culoare în cartierele arădene, prin estetizarea a 10 platforme gospodărești de colectare a deșeurilor menajere. Pentru realizarea acestui lucru va fi folosită tehnica picturii murale ambientale iar desenele vor fi realizate de copii talentați din oraș care își pun în valoare creativitatea, dar și de copii provenind din grupuri defavorizate care vor lucra împreună cu aceștia.

Până acum, în luna iunie a.c., au fost finalizate 5 platforme gospodărești. Urmează ca în perioada următoare să încercăm înfrumusețarea celorlalte. Noi ne-am propus o platformă pe săptămână cu toate că e perioadă de vacanță pentru elevi. Un lucru foarte important pentru acest proiect este acela că la acțiuniile Culori și zâmbete am reușit să implicăm și copii din mediul rural. Pentru ei, unul dintre partenerii din proiect a reușit să obțină o sponsorizare de la o firmă de transport din oraș (Nicoleta Belean, Poliția Locală Arad)

Activitățile sunt acompaniate de studenţii de la Universitatea ”Aurel Vlaicu” – profilul asistenţă socială, iar selectarea copiiilor din categoriile dezavantajate social s-a făcut cu ajutorul Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară a Consiliului Local al Municipiului Arad. Majoritatea copiiilor care pictează alături de acestia sunt elevi ai Școlii Gimnaziale ”Aron Cotruș” și ai Colegiului Național ”Vasile Goldiș” din Arad, fiind susținuți de voluntari de la Fundatia Pro Prietenia din Arad unii dintre ei din Australia, Portugalia și Italia.

 

Încurajarea comportamentelor filantropice - timișorenii promovează acțiuniile caritabile

Asociaţia pentru Servicii Educative Specializate “Aripi Deschise” în parteneriat cu ARAS Timișoara, Fundația Timișoara 89, Junior Chamber International Timișoara, Federaţia Caritas a Diecezei Timişoara și Societatea Română Speranța a lansat, la Timișoara, în luna iunie a.c. proiectul pilot, Încurajarea comportamentelor filantropice, care a fost desemnat câștigător în cadrul competiției, Împreună pentru teritoriu de coresponsabilitate organizată de Asociația CRIES și derulată în cadrul proiectului Rolul Dialogului Social în Dezvoltarea Incluziunii Sociale Active.

Miza principală a acestei inițiative o constituie stimularea frecvenței cu care timișorenii și organizațiile neguvernamentale participă la acțiuni caritabile (donații, voluntariat, campanii de suport pentru grupuri vulnerabile). Pentru acest lucru a fost stabilit un calendar de întâniri cu grupuri informale de cetățeni ( se dorește ca până la finalul proiectului aprox. 6000 de cetățeni să fie informați), reprezentanți ai mediului de afaceri și ai partidelor pentru a le prezenta obiectivele acestui proiect și implicit de ai sensibiliza cu privire la dimensiunea gesturilor altruiste pe care le poți face în beneficiul comunității.

În aceeași ordine de idei, fiecare din cele 6 ONG-uri partenere va organiza câte 2 evenimente de grup, cu invitați speciali care vor avea prezentări pe tema comportamentelor filantropice iar pe parcursul proiectului va fi aplicat un chestionar menit să ofere date sociologice despre felul în care timișorenii se raportează la acțiuniile caritabile. Totodată, proiectul va fi prezentat și în cadrul unor întâlniri unde organizațiile partenere vor avea statut de invitați. Alte vehicule de comunicare alese pentru promovarea proiectului sunt: pliante, pagină de Facebook dedicată proiectului, mass-media.

Un alt deziderat important al acestui demers este acela de a face lobby pentru o propunere de politică publică pentru scutirea de impozit a donațiilor individuale și creșterea limitei de deducere pentru agenții economici elaborata de Coaliția pentru Sprijinirea Filantropiei Individuale.

 

Să reciclăm împreună! - un proiect care promovează consumul responsabil în școlile din București

Asociația Ecoteca în parteneriat cu Asociația Progenies din București a lansat pe data de 8 mai a.c. proiectul-pilot “Să reciclăm împreună!” unul dinte câștigătorii din cadrul competiției, Împreună pentru teritoriu de coresponsabilitate organizată de Asociația CRIES și derulată în cadrul proiectului Rolul Dialogului Social în Dezvoltarea Incluziunii Sociale Active.

Peste 180 de elevi de la Școala Generala Nr. 13 și respectiv Liceul Greco-Catolic “Timotei Cipariu” din Bucuresti, cu sprijinul a 20 de cadre didactice au învățat timp de o lună de zile despre importanța colectării selective a deșeurilor reciclabile. În tot acest timp elevii au fost încurajați, ca parte din proiect, să aducă la unitatea de învățământ din care fac parte materiale reciclabile folosite din hârtie, plastic sau sticla.

Acest proiect de colectare selectivă se dorește a fi doar o primă fază a unui viitor proiect național, care să debuteze cu anul școlar 2013-2014 și să se desfășoare în cât mai multe orașe din țară.

Un alt obiectiv specific al acestei inițiative este elaborarea unui Minighid de bune practici în desfășurarea acțiunilor de colectare selectivă în instituții de învățământ preuniversitar care să fie distribuit celor care își exprimă interesul pentru acesta: organizații neguvernamentale, autorități locale și centrale sau posibili parteneri pentru desfășurarea ulterioară a proiectului la nivel național.

Tot procesul de colectare și ridicare a deșeurilor cât și raportarea rezultatelor proiectului Să reciclăm împreună ! s-a derulat conform standardelor legale prin intermediul platformei online www.RaportareDeseuri.ro, oferite de Asociatia Ecoteca.

Toți participanții la acțiunea Să reciclăm împreună!, indiferent că sunt elevi sau cadre didactice, vor fi premiați la final.

 

O oră pentru vecinii mei – proiect pilot ce își propune îmbunătățirea calității vieții persoanelor sărace din cartierul Mănăștur prin furnizarea, prin voluntariat, de servicii supor.

Demersul a început prin identificarea nevoilor grupului-țintă de către asistenții sociali ai Direcției de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, partener de implementare, care, în cadrul anchetelor sociale realizate pe teren, adresează întrebări specifice privind tipurile de servicii de care ar avea nevoie potențialii beneficiari. În paralel, LADO și Asociația Support for Youth Development au deschis lista voluntarilor-suport, cooptând deocamdată studenții de la facultățile cu profil de științe sociale care au făcut sau doresc să facă practică în cele două structuri . Urmează ca apelul la voluntariat să fie transmis și către asociațiile de pensionari, aceștia reprezentând resurse valoroase pentru comunitate.

 

Buget participativ – proiect-pilot ce își propune formarea unui comportament civic activ în rândul cetățenilor, prin facilitarea implicării acestora în procesul de bugetare participativă.

În urma participării la conferința internațională “Bugetare participativă” organizată de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Banca Mondială, membrii echipei de implementare a proiectului au stabilit prioritățile pentru lunile de vară (iunie-august): elaborarea planului de acțiune, conceperea unui Regulament al întâlnirilor cu cetățenii și formarea voluntarilor ce vor modera întâlnirile cu cetățenii. Acestea vor avea loc începând cu luna septembrie.

Pentru a fi la curent cu evoluția demersului, puteți accesa pagina de Facebook dedicată https://www.facebook.com/bugetareparticipativa

 

Împreună pentru un zâmbet – proiect-pilot ce facilitează accesul gratuit la o alternativă educațională de petrecere a timpului liber pentru copiii familiilor vulnerabile din 4 cartiere cu probleme sociale din Sibiu.

În perioada 11 mai – 8 iunie 2013, 13 angajați și voluntari ai patru asociații ce dețin centre de zi pentru copii, partenere în implementarea proiectului, au urmat și absolvit cursul de formare pentru ocupația “Animator de centre de vacanță”, susținut de către inițiatorul proiectului, Asociația de Prietenie Ille et Vilaine – Sibiu (APIVS). Au urmat întâlniri de planificare a programelor celor 4 centre de vacanță ce urmează a fi organizate în perioada 24 iunie – 5 iulie, în cadrul centrelor de zi deținute de Asociaţia Filantropică „Sfântul Nicolae” Sibiu, Asociaţia Româno-Americană pentru Promovarea Asistenţei Medicale, Educaţiei şi Serviciilor Umane ARAPAMESU, Asociaţia “Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil Sibiu” și Parohia Evanghelică C.A.Sibiu ce vor putea găzdui circa 110 copii.

 

CultAcces – proiect-pilot ce își propune creșterea incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile prin facilitarea accesului gratuit la cultură.

În vederea constituirii unui Grup de Susținere Cult Acces, mai mulți furnizori de cultură au fost contactați de către Asociația Maghiarilor din Sibiu – HID, inițiatorul acestui demers. Până acum, răspunsurile primite sunt pozitive, majoritatea manifestându-și deschiderea de a acorda periodic gratuitate la evenimentele culturale unui anumit număr de persoane vulnerabile. În paralel, o parte a echipei de implementare a proiectului a început să lucreze la Regulamentul Cult Acces ce va sta la baza derulării întregului demers. Urmează constituirea efectivă a Grupului de Susținere și a Biroului Administrativ Cult Acces ce va funcționa pe bază de voluntariat.

Material realizat de Aura Hazotă și Marian Tătaru (Asociația CRIES).