Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Asociația CRIES – coordonatoarea rețelei de Teritorii de Coresponsabilitate în România și promotoare a metodologiei SPIRAL în țări din Europa Centrală și de Est

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare a participat   în perioada 22-23 noiembrie 2012 la 2-a ediție a conferinței internaționale a Teritoriilor de co-responsabilitateorganizată de Consiliul Europei și Primăria orașului Mulhouse (Franța).

La această reuniune, au participat peste 300 de reprezentanți ai ONG-urilor, structurilor insitutiționale, municipalităților și alți membri implicați în demersul Teritorii de Coresponsabilitate, în special din Europa, dar și de pe continentul african.

În cele două zile dedicate evenimentului au fost prezentate rezultatele obținute în diferite orașe din Europa care au implementat metodologia SPIRAL de construire a teritoriilor de coresponsabilitate.Totodată, au fost abordate teme specifice demersului, precum: implicarea comunității și a cetățenilor în dezvoltarea co-responsabilității sociale și a unei viziuni inovatoare despre progresul societal.

Dincolo de prezentarea unor rezultate ale demersurilor din ultimii ani în diverse regiuni ale Europei, un obiectiv esențial al întâlnirii a fost lansarea unei rețele europene a promotorilor Teritoriilor de Coresponsabilitate.

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare a susținut o prezentare în plen și a asigurat moderarea unui atelier dedicat Europei Centrale și de Est, valorizând experiența dezvoltată în Timișoara încă din 2007 în cadrul procesului Consiliului Europei.Totodată, Asociația Cries coordonatorea rețelei de Teritorii de Coresponsabilitate din România urmează să promoveze Metodologia Spiral în Europa Centrală și de Est.

Despre metodologia participativă de planificare a dezvoltării incluzive – SPIRAL

Teritoriul de coresponsabilitate este un teritoriu (municipalitate sau ansamblu de municipalităţi)  în care este demarat un proces de dezvoltare a unor noi forme de co-responsabilitate a actorilor colectivi şi a cetăţenilor pentru a-şi asuma schimbările necesare în vederea asigurării bunăstării tuturor, inclusiv a generaţiilor viitoare, într-o manieră inclusivă şi echitabilă. Teritoriul poate fi un oraș, o școală, un cartier, o afacere.

Demersul inițiat de către Consiliul Europei se bazează pe ideea dezvoltării coeziunii comunitare prin implicare comunitară, inclusiv a persoanelor marginalizate. Acest demers se desfășoară în diferite  orașe europene, dintre care amintim Mulhouse (Franța), Braine-l’Alleud (Belgia), Pergine-Valsugana (Italia), Covilha (Portugalia), Dębica (Polonia), Salaspils (Letonia), Botkyrka (Suedia), Kavala (Grecia), etc.

În cadrul proiectului Rolul dialogului social în dezvoltarea incluziunii sociale, Asociația CRIES coordonează procesul de construire a Teritoriilor de Coresponsabilitate în 8 orașe din România: Arad, București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Sibiu și Timișoara.

Proiectul este co-finanţat prin Fondul Social European şi se derulează la nivel naţional, în perioada 2010-2013.

Timișoara este primul oraș din România în care autoritățile locale au semnat, în data de 25 ianuarie 2012, Carta Responsabilității Sociale Împărtășite, ca angajament politic pentru susținerea unor demersuri inovatoare de construire a bunăstării sociale.