Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Membrii Grupurilor Locale de Acţiune în Tranziţie la Băile Felix

 O sesiune de informare despre cum putem deveni co-responsabili atunci când vorbim de resurse, despre cum putem partaja resursele de care dispunem și totodată despre importanța pe care o are comunitatea în organizarea spațiilor comune, de la un spațiu de joacă a copiilor până la organizarea cartierului în care trăim… O astfel de sesiune de informare a avut loc la Băile Felix, în luna mai, a.c în cadrul proiectului Rolul Dialogului Social în Dezvoltarea Incluziunii Sociale Active. Participanții, membri ai Grupurilor Locale de Acțiune au fost inițiați într-o mișcare, care la nivel internațional poartă denumirea de mișcarea de tranziție, de către trainerul nostru Josue Dusoulier.

Mai jos puteți citi câteva impresii despre întâlnirea noastră, venite de la 4 participanți, membru al Grupului Local de Acțiune, coordonatorii Grupurilor  Local de Acțiune București și Timișoara și asistentul de proiect.

1. Mariana Nițelea, Coordonator local București

“Mulțumesc colegilor din CRIES care ne-au propus să participăm la acest atelier de formare condus de Josue Dusoulier. Metodele de planificare și mobilizare comunitară pe care Josue ni le-a expus sau pe care noi, participanții, le-am descoperit prin participare directă la exercitii, ne-au racordat la o mișcare globală de mare actualitate care facilitează tranziția comunităților spre reziliență (capacitatea unei comunități de a rezista la șocuri) și relocalizare. Multiplele exemple de inițiative de coresponsabilitate ale comunităților din diferite țări cât și rezultatul discuțiilor cu colegii mei din celelalte orașe, participanți la această formare, mă determină să declanșăm și noi un proces de gândire în Grupul Local de Acțiune din București sectorul 1 pentru a vedea în ce fel comunitatea noastră ar putea deveni autonomă din punct de vedere al utilizării/consumului resurselor (energie, apă etc.).

2. Psih. Olga Spiridon

Președinte Asociația Glasul Prieteniei- Brașov- Membru în Grupul Local de Acțiune

,,Când am primit invitația de participare la atelierul de informare privind “ Metode inovatoare de planificare și mobilizare comunitară”  ( desfășurat la Băile Felix 13-14 mai 2012 de organizația CRIES ), mi s-a părut un lucru bun și interesant și incitant totodată, mai ales că informația era prezentată în limba franceza. Un bun prilej pentru mine de a-mi exersa limba franceză, de a asculta ,, de la sursă’’ cum functionează în altă țară europeană aceste grupuri locale de actiune.

Am fost plăcut surprinsă să aflu lucruri și mai interesante decat mă așteptam respectiv despre mișcarea de tranziție, despre pregătirea schimbării, viziunea pozitivă, reziliență, localizare etc.

Trainerul a fost bine pregătit, a transmis o serie de informatii noi apoi am făcut exerciții de imaginație, astfel încât să avem posibilitatea de a procesa mental informațiile.

Cazarea a fost într-un loc plăcut, în mijlocul stațiunii iar condițiile de cazare și logistică a cursului au fost bune.

Pe parcursul atelierului, mi s-au conturat în minte idei de proiecte pe care sper să le pot pune în practică în viitor, antrenând și alți membri GLA Brașov.

Felicitări organizatorilor și sper să ne mai întâlnim și cu alte ocazii de acest gen, să ne împărtășim din experiențele puse în practică până acum sau din ideile pe care le avem, să conturăm alte proiecte pentru care să mobilizăm cât mai multe și complexe resurse locale ,,.

3. Ramona Racoțea,  Asistent de proiect

,, O sesiune de informare în care s-a simțit dorința de a face lucrurile altfel, de a ne repoziționa diferit față de tot ceea ce vom face de azi înainte. O sesiune de informare care a scos la iveală nevoia implicării întregii comunități în asigurarea unui viitor promițător și sănătos copiilor noștri. Din punctul meu de vedere, conștientizarea acestei realități nu a fost provocată de vizionarea acelor documentare, care au demonstrat în ce direcție ne îndreptăm dacă vom continua așa, exploatând resurse, vandalizând natura, furând de la ea, ….luând fără să dăruim nimic înapoi. Conștientizarea realității a fost provocată de acel sentiment comun, că suntem împreună cu un scop, că doar colaborând și împărtășind vom reuși să dăm sens activităților noastre. A fost dorința de tranziție interioară a fiecăruia dintre participanți…”

4.Marian Tătaru, Coordonator Local Timișoara

„Băile Felix, 3 zile, 30 de persoane venite din toate colțurile țării, 20 de ore intense de formare și informare, un trainer (absolut special!) sosit din Belgia  pentru această întâlnire. Numele lui: Josue Dusoulier. Numele evenimentului: Metode inovatoare de planificare și mobilizare comunitară.

Sunt convins că mulți dintre noi, în momentul în care am primit invitația de participare, nu am avut nici cea mai mică idee despre ceea ce urma să se întâmple. Probabil că ne gândeam  că vom lua parte la un training sec, aplicat,  care va descrie metode, instrumente de planificare și mobilizare…

Într-adevăr o bună parte din lucrurile descrise mai sus s-au intamplat(adică am învățat o serie lucruri practice, aplicabile în demersul pe care îl propune proiectul nostru) dar nu despre aceste lucruri aș vorbi ci mai degrabă despre Surpriza cu S mare pe care Asociația CRIES ne-a produs-o organizând acest eveniment.

Trecând peste partea tehnică a întâlnirii pot spune că ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost dimensiunea revelatoare a evenimentului. În esență totul a stat sub semnul generoasei idei a Mișcării de Tranziție-Transition Towns care (ne) propune o re-evaluare a modului de viață al multora dintre noi, în particular și în comunitate. Dependență vs Reziliență, Risipă vs Consum Responsabil, Globalizare vs Comunități Locale, Smog vs Verde, Co-responsabilitate. Trebuie să recunosc că după cele 3 zile petrecute (care pentru mine au fost 27 din 24 pentru că discuțiile nu se puteau termina odată cu încheirea programului zilnic al trainingului) la Băile Felix m-am întors acasă cu un mic bagaj de întrebări la care urmează să-mi răspund, sincer, fără ipocrizie. Sunt pregătit să fac tranziția, în primul rând interioară, să mă apropii de viziunea pozitivă pe care este necesar să o ai dacă vrei să schimbi ceva pentru tine și  pentru cei din jurul tău? Sunt pregătit să ies din Ignoranță?”