Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Photovoice – o fotopoveste despre toleranţă şi intoleranţă

Toleranță și Intoleranță – o fotopoveste spusă de tineri din Timișoara

un proiect-pilot al Grupului Local de Acțiune Timișoara desfășurat sub egida

Împreună pentru un Teritoriu de Co-responsabilitate!

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare în parteneriat cu Platforma Europeană IRIS și asociațiile Institutul Intercultural Timișoara, Serviciul APEL și Reper 21 desfășoară proiectul Rolul dialogului social în promovarea incluziunii sociale active (2010-2013). Obiectivul principal al proiectului se referă la implicarea cetățenilor în definirea participativă a bunăstării sociale și inițierea unor demersuri pilot, care să faciliteze ameliorarea vieții în Timișoara.

În exprimarea criterilor de bunăstare pentru Timișoara, au fost implicați un număr de 252 cetățeni, din 22 grupuri omogene, care s-au exprimat liber referitor la modul în definesc ideea de viață bună și principalele piedici cu care se confruntă.

În topul indicatorilor de bunăstare, cu cele mai multe răspunsuri exprimate de către cetățeni se găsește indicatorul Politețe, Respect, Toleranță – care a colectat 4,63% din totalul de răspunsuri exprimate. Majoritatea răspunsurilor exprimate făceau referire mai degrabă la situații de intoleranță, lipsă de respect și impolitețe întâlnite în Timișoara. Dintre grupurile de cetățeni care s-au exprimat cel mai mult referitor la acest indicator amintim Persoane defavorizate, Cadre didactice.

Obiectivul general al proiectului: promovarea politeții, respectului și toleranței în rândul timișorenilor.

Obiective specifice ale proiectului:

- să contribuie la sensibilizarea și creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor din Timișoara referitor la felul în care comunitatea se raportează la situații cotidiene de toleranță și intoleranță în orașul nostru;

- să faciliteze un dialog deschis intergenerațional  pe tema toleranței și intoleranței ale cărei implicații poate afecta comunitatea pe termen lung;

-să promoveze coresponsabilitatea socială la nivel local în vederea dezvoltării unei comunități mai tolerante.

Participanți: 10-14 liceeni de la Liceul de Arte Plastice din Timișoara împărțiți în 5-7 echipe a câte 2 persoane.

Perioadă proiect:14.02.2013-22.02 2013

Parteneri în dezvoltarea proiectului: Asociația CRIES, Liceul de Arte Plastice Timișoara, Azilul de Noapte Pater Jordan al Federației Caritas din Timișoara.

 

Calendarul proiectului:

Joi, 14.02.2013, interval orar 12.00-13,00: Prezentare proiect-pilot Photovoice, Marian Tătaru (Asociația CRIES) invitat Azilul de Noapte Pater Jordan al Federației Caritas din Timișoara.

Stabilirea echipelor. Alegerea temelor.

Duminică, 17.02.2013 ora 17.00: transmiterea fotografiilor realizate pe adresa de email marian.tataru@cries.ro. Fiecare echipă va realiza intre min.10 si max.20 de fotografii. Selecție fotografii min.4 max.6 pentru fiecare echipă.

Luni, 18.02.2013: Fotografiile selectate vor fi retrimise participanților pentru  compunerea mesajelor care insoțesc imaginiile.

Marți, 19.02.2013: Fotografiile însoțite de mesaj sunt transmise pe adresa de email. marian.tataru@cries.ro .

Miercuri, 20.02.2013: Tipărirea fotografiilor selectate. Responsabilitatea tipăririi fotografiilor revine Asociației Cries.

Joi, 21.02.2013: Transmiterea fotografiilor organizatorilor nauhaus de la Liceul de Arte Timișoara pentru a fi expuse.

Vineri, 22.02.2013: Vernisaj expoziție în cadrul Festivalului nauhaus.Invitați Călin Rus  directorul Institutului Intercultural Timișoara și Sergiu Florean Asociația CRIES.

18.03.2013: Vernisaj expoziție însoțită de dezbatere, organizată în colaborare cu Librăria Cărturești ;

19-29.03.2013: Concurs online Toleranță și Intoleranță-o fotopoveste spusă de tineri din Timișoara. Fotografia cu cele mai multe voturi obținute online va fi premiată.

Responsabil local

Marian Tătaru, Asociația CRIES

marian.tataru@cries.ro

 

Photovoice